perjantai 16. joulukuuta 2011

Aina oppii...

Katselin BBC:n kanavalta tämän hetken ehdotonta lempiohjelmaani, "QI":ta (lyhennys sanoista Quite Interesting). Ohjelman kotisivut löytyvät tästä ja kirjoitan siitä lisää vaikkapa seuraavassa bloggauksessa.

Kuva: www.qi.com
Mutta asiaan: QI:ssa kuulin ensimmäisen kerran käsitteestä "synestesia", eli tieteellisesti sanottuna neurologisesta aistien sekoittumisesta. Joku voi esimerkiksi nähdä kaiken kuulemansa musiikin väreinä. D-duuri näkyy vaikkapa sinisenä, e-molli harmaana, As-duuri keltaisena, g-duuri pinkkinä... Olisipa todella mielenkiintoista, jos joku pystyisi havainnollistamaan tämän aistimuksen myös meille ei-synesteesikoille"! Ohjelmassa kerrottiin, että eräs synestesiasta kärsivä (onko se välttämättä kärsimys?) oli pitänyt omaa tilaansa aivan luonnollisena luullen, että kaikki muutkin näkevät nuo värit, ja oli myös siinä käsityksessä, että konserttisalien valot himmennetään konsertin alkaessa sen vuoksi, että värit näkyvät paremmin! Voi hurja, sanon vaan!

Lisäksi myös tietyt säveltäjät/kapellimestarit (mm. Franz Listz) johti orkesteria sanoen ohjeeksi esimerkiksi "Lisää sinistä!" tai "Vähemmän harmaata, ja sitten heti keltaista!". On siinä ollut soittajilla tekemistä... :-)

Värikästä perjantaita!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei, ja kiva, kun kommentoit! Kommenttisi julkaistaan vahvistuksen jälkeen.

t.Tupuna